Vodka wordt gestookt uit granen zoals rogge, gerst, tarwe en (Polen, Oekraïne) aardappelen en soms melasse. De Vodka wordt tot maximaal 95% gedistilleerd en daarna verdund met water. In het winkelschap zijn de meeste vodka’s 37 % -45% vol. Tijdens de productie worden de ingrediënten met water tot een licht alcoholische vloeistof gegist waarna de distillatie plaatsvind. Na het distilleren wordt de vodka gefilterd. Vodka behoeft geen rijpingsproces. De van graan gestookte vodka is mild van smaak en heeft een zacht karakter. Duidelijk zwaarder en zoeter is de vodka gestookt van aardappelen. Naast de pure vodka zijn er tegenwoordig tal van smaakvarianten beschikbaar o.a. met honing, kaneel, div.fruitsmaken, rode peper en vanille. In Rusland en Polen drinkt men vodka tijdens de maaltijd. In het uitgaansleven vodka met appelsap. Deze “appeltaart” is daar vaak goedkoper dan bier. Vodka is overal ter wereld geliefd, puur of in de vele mix mogelijkheden.